ספרים שהם חובה
נכתב ב- 29/01/2011, 05:08
בקולנוע אני מבין וראיתי המון סרטים, יש לי רשימה של סרטי מופת וגיבשתי דעה.
בספרים המצב קצת שונה כי לא קראתי יותר מכמה ספרים בודדים ואני רוצה לקרוא ספר אבל אני ממש לא רוצה להתבאס אחרי שקראתי ספר שמישהו אמר לי שזה הספר הכי טוב שהוא קרא ואז לגלות שזה סתם ספר שסתם קלע במקרה לטעם האישי שלו.
אני מדבר על ספרים שאם היה IMDB לספרים, הם בטוח היו ב-10 הראשונים. הסנדק וחומות של תקווה של עולם הספרים.
יש כאלו?
נכתב ב- 29/01/2011, 09:02
הייתי רוצה לקבל המלצות על ספרים שהם חובה. משהו דומה לאשכול בפורום סרטים.
בקולנוע אני מבין וראיתי המון סרטים, יש לי רשימה של סרטי מופת וגיבשתי דעה.
בספרים המצב קצת שונה כי לא קראתי יותר מכמה ספרים בודדים ואני רוצה לקרוא ספר אבל אני ממש לא רוצה להתבאס אחרי שקראתי ספר שמישהו אמר לי שזה הספר הכי טוב שהוא קרא ואז לגלות שזה סתם ספר שסתם קלע במקרה לטעם האישי שלו.
אני מדבר על ספרים שאם היה IMDB לספרים, הם בטוח היו ב-10 הראשונים. הסנדק וחומות של תקווה של עולם הספרים.
יש כאלו?
לדעתי האישית כל הקשור לתחום היצירה האמנותית נתון תחת שרביט ה-"על טעם ועל ריח". איני מאמין לא בהגדרה של סרטי-מופת ולא של ספרי-מופת.
אתן לך דוגמא מתחום הקולנוע דווקא. יצירותיו של סטנלי קובריק נחשבות ליצירות-מופת קולנועיות, אולם הן הרבה פחות מופתיות לצופה מן השורה, שאינו מתעמק כל כך בצדדים הטכניים המבריקים של קובריק, בהקפדה שלו על כל פרט קטן וכו'. קובריק הוא במאי של במאים ויוצרים בתחום הקולנוע. כל סרט שלו הוא בבחינת המחשה כיצד יש ליצור אפקט כזה וכזה על הצופה, כיצד להעביר מסר כזה וכזה וכו'. אך שוב, מבחינת חוויית הצפייה עצמה של צופה מן השורה, ודאי שיש גדולים ממנו (אגב, את אותו הדבר ניתן לומר על אורסון וולס).
והוא הדין גם בתחום הספרות. ספרו של ס' יזהר "צלהבים", נחשב למשל לאחד משיאי היצירה בספרות העברית המודרנית. נראה אותך צולח 10 עמודים בו!

אורי ניסן גנסין (שס' יזהר הוא מעין גלגול סגנוני מאוחר שלו בספרות העברית) הקדים בהרבה את זמנו בספרות העולמית, וכתב יצירות בעברית מופתית בסגנון שנתקבל שנים רבות לאחר מכן כ-"זרם התודעה" בספרות המאה ה-20. וגם יצירותיו אלה, שמוכרות כיצירות מופת בספרות העולמית ולא רק בעברית, רחוקות מלהיות נגישות לקורא מן השורה.
אם כן, נשאלת השאלה האם באמת הכל נופל תחת הכרעת הטעם-והריח של כל צופה או קורא בנפרד? ובכן, לדעתי לפחות, קיים בכל זאת קריטריון אחד ויחיד שהוא אוניברסלי, והוא המבחן היחיד שיש להתחשב בו כאשר מדברים באמת על יצירות מופת - וזהו מבחן-הזמן!
כוונתי למבחן מאד פשוטה - יש לשאול את השאלה, האם יצירה כלשהי, שנכתבה לפני כך וכך שנים עדיין רלוונטית לימינו אנו? אם התשובה היא כן, הרי שמדובר ביצירה שהיא
על-זמנית, אוניברסלית ויפה לכל עת. המגבלה העיקרית של מבחן זה היא כמובן שניתן למדוד בה רק יצירות ותיקות או ותיקות יחסית, על יצירות חדשות אין היא אומרת דבר.
אז בכל האמור ביצירות-מופת ספרותיות על-זמניות, הינה הרביעייה הפותחת שלי, מתקופות שונות:
1 - התנ"ך (שלנו ובשפת המקור, לא הברית-החדשה של הנוצרים, למרות שבחלקים שונים שלו הוא עונה על ההגדרה של יצירת-מופת על-זמנית, אך נכשל כמכלול).
2 - הקוראן (בשפת המקור)
3 - דון-קיחוטה של מיגואל סרוונטס
4 - אנה קרנינה של טולסטוי.
קיימת רשימה שהורכבה על-ידי מגזין-הטיים, שערך משאל בקרב 125 יוצרים נחשבים מרחבי העולם, ושאל מה לדעתם 10 יצירות הספרות הגדולות ביותר מכל הזמנים (שים לב להגדרה - יצירות גדולות, ולא יצירות-מופת).
תוכל לקרוא עליה כאן.
בתחום השירה העברית, יצירותיו הפואטיות של נתן אלתרמן נענות, לטעמי, להגדרת המופתיות, כיוון שהן פורסמו בשנות העשרים והשלושים של המאה הקודמת, ועדיין הן רלוונטיות מתמיד, ולפיכך גם צולחות את מבחן הזמן! (וכך גם חלקים משירתו הצעירה יותר של המשורר יהודה עמיחי)
אם תסכים להחליף את ההגדרה מיצירות-מופת ליצירות-האהובות ביותר בתחום הספרות, אוכל לספק לך רשימה גדולה בהרבה.

אגב, גם הרשימה שב-IMDB אינה של יצירות מופת, אלא היצירות האהובות ביותר על הצופים. וכאשר אנחנו מדברים על אהובה, זה בכל מקרה הופך את זה להרבה יותר אישי מיצירה "מופתית".

נכתב ב- 29/01/2011, 09:33
אני מדבר על משהו בסגנון של ספרים "מקבילים" לסרטים שנחשבים טובים כמו הסנדק, חומות של תקווה וכו'.
כמו שאמרתי, משהו בכיוון של האשכול הדומה בפורום סרטים, רק לספרים. אז אם יש למישהו המלצות שיתאימו לבקשה, תודה מראש!
נכתב ב- 29/01/2011, 11:58
אם תבקש ממני המלצה אני אמליץ לך על ספרי פנטזיה ומתח כמו: הרלן קובן, רומח הדרקון ועוד אשר דומים לאותו הז'אנר.
נכתב ב- 29/01/2011, 14:03
יש גם את התפסן בשדה השיפון שנחשב ליצירה מוערכת והוא באמת ספר טוב, אבל קצת מוזר.

נכתב ב- 29/01/2011, 14:43
נכתב ב- 29/01/2011, 14:55
נכתב ב- 29/01/2011, 16:30
בהרבה מקרים הקלאסיקות הם ספרים עבי כרס עם 700 עמודים ושפה קשה לקריאה.
לדעתי אתה צריך להחליט מה הז'אנר האהוב עלייך ואז לחפש את הספרים
בכל מקרה יש אתר שנקרא הסימניה, נסה לדפדף בו ולראות, בהצלחה

http://simania.co.il/
נ.ב
גם בפורום יש לך הרבה המלצות לכל מיני ספרים.
נכתב ב- 30/01/2011, 01:49
אגב, כדאי קודם לקרוא את הספר או לראות את הסרט של רומן פולנסקי? אני בטוח אקרא את הספר ואצפה בסרט, השאלה היא מה קודם?
התפסן בשדה השיפון הוא ספר ששמעתי עליו כמעט מכל אחד. כנראה שהוא עונה על ההגדרה של מה שאני מחפש.
האקלברי פין והזקן והים נשמעים מעניינים.
גרין מייל, ראיתי כבר את הסרט.
קיצר, נשבע שאני קונה את אחד מהספרים האלה השבוע!!! אם לא אני סתם חרא ותנו לי בראש!
אני חייב כבר לקרוא איזה ספר.
נכתב ב- 30/01/2011, 02:31
נכתב ב- 30/01/2011, 02:33
בכל מקרה, הספר טוב אבל לא ראיתי את הסרט.
נ.ב: במקום לשלם 100 ש"ח לאיזה ספר, לך לספרייה העירונית שלך ותקח את זה בחינם.
עריכה: OK, לאחר בדיקה קצרה ראיתי שיש לספר 20 (!) עיבודים.
נכתב ב- 30/01/2011, 02:53
ואיך לוקחים ספר מהספרייה? פשוט הולכים עם תעודת זהות או מה? ואיפה הספרייה של תל אביב נמצאת?
נכתב ב- 30/01/2011, 02:53
ראיתי את הסרט של פולנסקי, שהוא אמנם במאי מצוין אבל הסרט עצמו לא משהו בכלל. את הספר לא קראתי ולכן לא אוכל להעיד על רמתו.לא לא, זה לא חייב להיות מבוסס על הסרט. אני שואל ספציפית על אוליבר טוויסט האם כדאי לראות קודם את הסרט או הספר?
נכתב ב- 30/01/2011, 02:58
אה, לא ראיתי את זה מצטערכמו שכתבתי שתי תגובות קודם, אני מדבר על העיבוד של רומן פולנסי.
ואיך לוקחים ספר מהספרייה? פשוט הולכים עם תעודת זהות או מה? ואיפה הספרייה של תל אביב נמצאת?

אמממ אני מנוי בראשון לציון, לא יודע איך זה עובד בת"א.
כעקרון, אתה נותן 100 ש"ח (משהו כזה) ערבון ואתה מנוי לספרייה.
בת"א יש את ספריית אריאלה שהיא גם הכי גדולה בארץ.
תתקשר אליהם מחר ותברר איך אצלהם נרשמים.
נכתב ב- 30/01/2011, 03:53
אני קורא כרגע את מלחמה ושלום, אבל הוא ממש כבד, אז אולי כדאי שתחכה איתו קצת.
נכתב ב- 30/01/2011, 14:34
מלכוד 22 ספר מצויין, גם מלך עכברוש ספר טוב.
נכתב ב- 30/01/2011, 19:44
נכתב ב- 30/01/2011, 19:49
גם בבית דני וגם בבית ברבור יש ספריות עירוניות, רק ת.ז.
מלכוד 22 פשוט מושלם, ספר מצחיק בטירוף!
הבעיה עם התרגום העברי שהפונט בספר פשוט מציק ממש.

נכתב ב- 30/01/2011, 22:31
וואי הזכרת לי שיש ספריה בבית דני. אם ככה אין בעיה. אני יכול לקחת משם ספר אפילו בלי ת.ז.גם בבית דני וגם בבית ברבור יש ספריות עירוניות, רק ת.ז.
1 משתמשים קוראים נושא זה
0 משתמשים, 1 אורחים, 0 משתמשים אנונימיים